För Varuboden på Åland är närproducerat en del av vardagen och även i år anlitar man Ålands lokalmatskämpe nummer ett, Harriet Strandvik, för att locka barnen till matlagning under Skördefesten.
– Vi ska skära och hacka och woka våra fina, färgglada åländska grönsaker. Och sen smaka förstås, säger Harriet.

Att stödja och samarbeta med lokala producenter och erbjuda fin närproducerad mat är en viktig del av vardagen på Varuboden på Åland. Varuboden är en trogen sponsor för Skördefesten och det var ett självklart beslut att ställa upp även i år.
– Vi vet hur fint evenemanget lockar människor i alla åldrar och vill naturligtvis vara med även i fortsättningen, säger Varubodens branschdirektör Bengt Vinberg.
– Vi deltar gärna i projekt och evenemang som främjar verksamheten på det egna området, speciellt då evenemanget engagerar hela familjen.

Under Skördefesten ordnar Varuboden som vanligt sin kockskola för barn, under ledning av måltidspedagogen och barnens mesta lokalmatskämpe Harriet Strandvik. Och egentligen kunde man kalla kockskolan för ”wokskolan”.
– Att woka är snabbt och variationsrikt - man tager vad man hittar hemma och vad man gillar. Får barnen laga själva så vågar de också smaka på sin egen blandning, säger Harriet Strandvik.
Alla barn i kockskolan kläs i egen kockmössa och får sedan sätta igång att skära, hacka och woka fina och färgglada åländska grönsaker och så självklart smaka på resultatet. Man behöver vara över fyra år gammal för att delta. Föräldrar får titta på men inte hjälpa till.
– Knivarna är vassa och man deltar på egen risk. Men plåster finns och när man övar blir man en duktig kock och en fördomsfri smakare! Kockskolan är också ett bra tillfälle att fylla på i sitt Våga Smaka-pass, tipsar Harriet.

Varuboden på Åland har redan från början haft en stark satsning på närmat och utbudet ökar ständigt. Det här syns i butik bland annat genom teman som varierar enligt säsong och lyfter fram aktuella produkter. Den fortsatta utvecklingen innebär att lokalproducerad mat ska finnas i allt fler produktkategorier och i allt större variation året om.
– Förutom att stöda lokala producenter vill vi garantera våra kunder färska produkter av bästa kvalitet, säger Bengt Vinberg.
– Målet är att göra närmat till en del av kundernas vardag och att hela familjen ska vara bekanta med det lokala utbudet. Vi vill uppmuntra barn och unga till en aktiv vardag och gärna även bidra till kunskap om mångsidig kost och produkter av bästa kvalitet, förklarar Bengt Vinberg om Varubodens tanke med att delta i Skördefesten.

I år hittar du Varubodens Kockskola som Plåpp Åpp på Haga Kungsgård. Lär mer om kockskolan här.

 

Fler nyheter

dans på mattas loge

Livat på landet även på kvällen

Du vet väl att Skördefesten pågår långt efter att mörkret faller? Flera av våra deltagare bjuder upp till dans med levande musik så packa med dansskorna i bakluckan och slå klackarna i taket till kvälls!

Läs mer »

Handla lokalt i torkans tider

Sommaren 2018 har varit den torraste sedan 1955, och Åland har fått minst regn i hela Finland. Situationen för våra lantbrukare är allvarlig och det är i år extra viktigt att fira Skördefest och stödja din lokala bonde.

Läs mer »

Besök Skördefesten med buss

Har du ingen bil men ändå vill besöka Skördefesten? Här erbjuder Williams Buss dig ett bra alternativ. Både för gäster utifrån Åland och lokalbefolkning. Vi besöker Drygsböle Gård i Hammarland, Karl Ers och Marskogens Lamm i Svartsmara samt Bolstaholms Gård i Geta.

Läs mer »

Handla, vinn och stöd landsbygden

Passlotten heter Skördefestens nya härliga kombination av Skördefestpass, exklusiva erbjudanden och lotteri. Passlotten är späckad med vinstchanser och med massor av fina Skördefesterbjudanden från våra deltagare och sponsorer. Passlotten kan köpas från och med 15 augusti!

Läs mer »

Skördefesten i nya kläder

Välkommen till en förnyad hemsida och en helt ny grafisk profil för Skördefesten på Åland. Här berättar vi hur arbetet med den nya visuella identiteten har gått till.

Läs mer »

Utan vänner – ingen fest

Sponsorerna är Skördefestens själva ryggrad och otroligt viktiga för att föreningen Skördefestens Vänner år efter år ska kunna arrangera ett välfyllt och engagerande evenemang. Med innovativa samarbeten kryddar de festen på så många olika sätt.

Läs mer »