Hela programmet

Hösten är härlig på Åland

Skördefesten på Åland består av Öppna Gårdar, Plåpp Åpp och restauranger – fantastiska platser att besöka, smaker att uppleva och människor att möta. Hos de olika deltagarna finns även ett brett utbud av småskaligt, unikt mathantverk och konsthantverk.    

Öppen gård
Under tre dagar finns massor att göra för hela familjen. På ”Barnens gård” kan du testa skattjakt i halmslottet, rida mekanisk rodeotjur, åka rundtur med biltraktor till djuren på bete och mycket annat.
Öppen gård
Ett litet familjejordbruk med inriktning på lamm. På gården har vi ett eget styckeri med charktillverkning av korvar och rökt kött som fått flera utmärkelser i olika livsmedelsmönstringar.
Öppen gård
En bondgård i närmast orört skick. I den genuina miljön på Karl-Ersgården träffar ni Åke som strövar omkring bland grisar, får, hästar och höns.
Öppen gård
Välkommen till Drygsböle och gårdscafeét som finns på skullan i vår ladugård. Ta en kopp kaffe och frossa i den rikliga kakbuffén. Det finns också pannkaka och smörgåsar. På kvällen serveras rökt rådjursklämma!
Öppen gård
Himmyra Gård är en nybyggd, modern hästanläggning med stort ljust ridhus! Kom och se vårt nybyggda stall och ta del av vår hästverksamhet. Vi kommer att ha riduppvisning och du har möjlighet att se våra hästar.
Öppen gård
På Cederbergs kan du upptäcka kanske världens största museum med gamla bruksföremål som visar bruket av bomärken på Åland. Här kan barnen hoppa i halm, hälsa på djuren och lära sig hur en väderkvarn fungerar!
Öppen gård
Haga Kungsgård är en av Ålands större mjölkgårdar med 310 mjölkande kossor. Här bedriver bonden Kristoffer Lundberg modern mjölkproduktion i en genuin miljö där gammalt möter nytt.
Öppen gård
Inhyst i ett gammalt, charmigt trähus från 1925 finns Brobacka gästhem med tillhörande kafé och en liten butik. Här säljs hantverk, presentartiklar och hembakt kaffebröd. Vi har även gluten och mjölkfria alternativ.
Öppen gård
Här förädlas potatis från 60 åländska potatisodlare till chips. Besök en av Ålands största industrier och lär dig massor om chipstillverkning under guidade rundturer i fabriken, fabriksområdet och lagret. Givetvis bjuder vi på smakprover!
Öppen gård
I det lilla bageriet och konditoriet bakar vi med ekologiska, närproducerade råvaror. Köp hem nybakat bröd och färska bakverk, åländska delikatesser och lokalt hantverk.
Öppen gård
Hos Mattas i Finby bedrivs traditionellt jordbruk och mjölkproduktion i liten skala. Av mjölken från våra fem mjölkkor tillverkar vi ost, yoghurt och glass i vårt eget mejeri.
Öppen gård
Sommarkafé i trivsam gammal gårdsmiljö där hantverket står i fokus, både i miljön, i köket, i gårdsbutiken och bland försäljarna ute på gården. Hos oss kan uppleva det genuina och äkta på ett gårdstun som varit bebott i århundraden.
Öppen gård
Mitt i Lumparby ligger Utgård där gammalt möter nytt. Här hittar ni gårdens mathantverksprodukter från gårdens havtornsodling samt hantverk av textil, metall, trä och mycket annat!
Öppen gård
I Amalias Limonadfabrik förädlas fina, solmogna bär och frukter till god och läskande kolsyrad dryck. Amalias Limonadfabrik är stolt över att vara Ålands enda och en av landets få riktigt genuina limonadfabriker som tillverkar limonad och andra drycker på ett traditionellt hantverksmässigt sätt av högklassiga naturliga råvaror.
Öppen gård
Open Water Brewery är ett mikrobryggeri som grundades år 2016. Bryggeriet har gårdsförsäljning av lokalt färskt framtagen hantverksöl. Det kommer att finnas försäljning av våra produkter och du kan komma och ta en titt i bryggeriet!
Öppen gård
När man kör längs stranden på östra sidan av Mariehamn är det svårt att inte lägga märke till Sjökvarteret. Här erbjuds en levande marin miljö med allehanda smide och hantverk, båtbyggeri, museum och mycket annat!
Restaurang
På toppen av Getabergen ligger Soltuna Restaurang & Café, med en hisnande utsikt över Getas skogar och det mäktiga Norrhavet. Njut av en spännande Skördefestbuffé med över 50 kalla och varma rätter och ett dignande dessertbord med allt vad du kan önska.
Restaurang
Välkommen till vackra Bastö där det lugna innanhavet möter den åländska landsbygden. Här har vi hemlagad mat på åländska råvaror med en internationell touch. Kom och njut i en mysig omgivning med personlig service och live musik.
Restaurang
I Smakbyn i Kastelholm, Sund finns allt för oss som gillar goda smaker. Smaka vår goda skördefestbuffé komponerad av Michael Björklund, baserad på lokala råvor och höstens skörd.
Restaurang
Välkommen till Furulundsgården, utsedd till bästa Skördefestrestaurang år 2014. Vi jagar och plockar bär och svamp på våra marker runtom gården och i den åländska skärgården. Våra fynd utgör sedan grunden i den populära viltmenyn, som du kan avnjuta i vår restaurang. Vår sjöfågel är känd både väster och öster om Åland.
Restaurang
De duktiga eleverna vid Ålands hotell- och restaurangskola serverar höstsoppor tillagade på årets skörd tillsammans med spännande tillbehör och hembakat bröd.
Restaurang
Här serveras Michael Björklunds berömda plåtbröd (pizza på åländska). Lite tunnare, lite godare – och dessutom avnjuter du ditt plåtbröd i en mysig miljö inspirerad av Smugglarkungen Algot Niska och hans liv.
Restaurang
I köket på Kvarter5 står köksmästare Dennis Lindqvist och hans team för en levande och variationsrik meny som tar ut svängarna med säsongerna.
Restaurang
Njut av vällagad mat i en unikt gammaldags miljö mitt i Mariehamn. I anslutning till restaurangen finns en gårdsbutik fylld av åländska produkter. Handla yoghurt, smör och ostar från Ålandsmejeriet, äppeljuice från Grannas, Amalias Limonad, Dahlmans korv och Sittkoffska Gårdens egna produkter.
Plåpp Åpp
En 45 minuter guidad rundtur i vilthägnet där du får se kron- och dovhjortar, vildsvin, strutsar och lamor. Under turen gör vi uppehåll för att locka fram djuren och ge dem mat och då får du möjlighet att se dem på riktigt nära håll!
Plåpp Åpp
Välkommen till restaurang och lanthandeln Bettys i Eckerö. Möt den ljuva doften av hemlagad mat i våra ombonade lokaler. Vi vill att våra gäster ska trivas hos oss och vi erbjuder mat och upplevelser efter säsong.
Plåpp Åpp
Kom och se hur du kan ta tillvara din egen äppelskörd! David på Saftstugan visar hur snabbt och lätt det går att göra juice av sin egen fruktskörd.
Plåpp Åpp
Pub Stallhagen ligger i anslutning till bryggeriet Stallhagen i Finström. Här produceras och serveras god hantverksöl i en omgivning med stämning och trivsel.
Plåpp Åpp
Kom och spring det traditionella Skördeloppet i skog och mark på Himmyra Gård. Viktigast är inte tiden utan att man har skoj och springer i mål med ett leende på läpparna. Kom med familjen, utmana kompisarna eller arbetskollegorna.
Plåpp Åpp
Dan och Caroline visar upp sitt livsprojekt på Granlunda Gård i Vestansunda. Här ges möjlighet att kika in i stallen, ridhuset och gårdshotellet som är i stallbyggnaden. Vi kommer även att ha ÅM i käpphäst!
Plåpp Åpp
Vi Plåppar Åpp på Fårgården i Jomala, dit du är varmt välkommen under lördagen! Vi har program som vallhundsuppvisning och föreningens medlemmar säljer sina hantverksprodukter och fårkött.
Plåpp Åpp
Kom med och delta i andra upplagan av "Ålands Starkaste Bonde" tävling! De tävlande kommer att ustättas för 10 både fysiskt och psykiskt utmanande moment. Du som deltar skall gräva fram ditt sanna Fananamma och ta i som du aldrig gjort förut.
Plåpp Åpp
Skördemässa i S:t Olofs kyrka kl 11. Efter mässan serveras lunch och fika i Jomala församlingshem. Vi ordnar även pyssel och andra aktiviteter som passar hela familjen.
Plåpp Åpp
Kliv in på en gård där knappt något har ändrats sedan 1700-talet. I Nybonds gårdsmuseum bär allting med sig minnen från hundratals år – brödspadar, spinnrock, strykjärn, kaffekoppar och eldstad – allt är original från en svunnentid.
Plåpp Åpp
Västerro är ett litet paradis invid en havsvik på Herrön, nära Ålands sydligaste punkt. Här driver Anders Westerberg och Maria Sten-Westerberg fiskförädling och fiskrökeri i liten skala.
Plåpp Åpp
Här vill vi bjuda dig på en stund i Mormors Gröna Hus i en lugn miljö där alla ska känna sig bekväma och välkomna. Under Skördefesten kommer att ha en meny med 3 rätter på åländska råvaror.
Plåpp Åpp
Pingstkyrkan bjuder in till en glädjefylld gudstjänst där vi tackar Gud för årets skörd. Barn mellan 4-12 år kan samtidigt delta i söndagsskolan. Efter gudstjänsten bjuds det på sopplunch till förmån för missionen.
Plåpp Åpp
I kaféet och trädgården serverar vi supergod gatumat, fräscha drinkar och fika. Självklart är maten och de alkoholfria drinkarna tillredda enligt Emmaus returcafés klimatsmarta koncept.
Plåpp Åpp
Förälska dig i Jurmo med dess Highland Cattle djur! Den lilla ön i Ålands nordöstra skärgård väntar på dig. Kom på en rundtur med traktor och träffa de långhåriga Highland Cattle -korna och fåren som betar på Jurmo!