Hela programmet

Hösten är härlig på Åland

Skördefesten på Åland består av Öppna Gårdar, Plåpp Åpp och restauranger – fantastiska platser att besöka, smaker att uppleva och människor att möta. Hos de olika deltagarna finns även ett brett utbud av småskaligt, unikt mathantverk och konsthantverk.    

Plåpp Åpp
På 4H gården får ni träffa våra djur och bekanta er med gården. Vi kommer att ha försäljning av saft, kaffe och äppeltårta m.m.
Plåpp Åpp
Kom och besök oss på fårgården i Jomala, där program som baggauktion och vallhundsuppvisning sker. Föreningens medlemmar står och säljer sina egna hantverksprodukter under dagen.
Öppen gård
Amalias Limonadfabrik är stolt över att vara Ålands enda och en av landets få riktigt genuina limonadfabriker som tillverkar limonad och andra drycker på ett traditionellt hantverksmässigt sätt av högklassiga naturliga råvaror.
Öppen gård
I det lilla bageriet och konditoriet bakar vi med ekologiska, närproducerade råvaror. Köp hem nybakat bröd och färska bakverk, åländska delikatesser och lokalt hantverk.
Restaurang
Välkommen till vackra Bastö där det lugna innanhavet möter den åländska landsbygden. Här kan man njuta av hemlagad skärgårdsmats-buffé i en mysig omgivning med personlig service och live musik.
Öppen gård
Under tre dagar finns massor att göra för hela familjen. På ”Barnens gård” kan du testa skattjakt i halmslottet, rida mekanisk rodeotjur, åka rundtur med biltraktor till djuren på bete. Kör rally med tramptraktorer, prova på ponnyridning, bli ansiktsmålad, testa på luftgevärsskytte, ta dig igenom labyrinten och hälsa på djuren. Se konstutställning av åländska konstnärerna Marlene Lindbäck och Gunilla Nordlund i Mejeriet och mycket annat. Alla aktiviteter är givetvis gratis.
Öppen gård
Inhyst i ett gammalt, charmigt trähus från 1925 finns Brobacka gästhem med tillhörande kafé och en liten butik. Här säljs hantverk, presentartiklar och hembakt kaffebröd. Vi har även gluten och mjölkfria alternativ. Skördefesten till ära serverar vi mustig pumpasoppa gjord på närodlade pumpor och grönsaker från granngården i Björsby.
Öppen gård
På Cederbergs finns ett unikt museum med gamla bruksföremål som visar bruket av bomärken på Åland. Här kan barnen hoppa i halm, hälsa på djuren och lära sig hur en väderkvarn fungerar!
Öppen gård
Välkommen till Drygsböle och vårt gårdscafet som finns på skullan i vår ladugård. Ta en kopp kaffe och frossa i den rikliga kakbuffén. Det finns också pannkaka och smörgåsar. På kvällen serveras rökt rådjursklämma!
Restaurang
Välkommen till Furulundsgården, utsedd till bästa Skördefestrestaurang år 2014. Vi jagar och plockar bär och svamp på våra marker runtom gården och i den åländska skärgården. Våra fynd utgör sedan grunden i den populära viltmenyn, som du kan avnjuta i vår restaurang. Vår sjöfågel är känd både väster och öster om Åland.
Plåpp Åpp
Dan och Caroline visar sitt livsprojekt på Granlunda Gård i Vestansunda. Här ges möjlighet att kika in i stallen, ridhuset och gårdshotellet som är i stallbyggnaden. Vi kommer även att ha ÅM i käpphäst!
Öppen gård
Haga Kungsgård är en av Ålands större mjölkgårdar med 310 mjölkande kossor. Här bedriver bonden Kristoffer Lundberg modern mjölkproduktion i en genuin miljö där gammalt möter nytt.
Öppen gård
Himmyra Gård är en nybyggd, modern hästanläggning med en av Finland största ridhus! Kom och se vårt nybyggda stall och ta del av vår hästverksamhet. Vi kommer att ha riduppvisning och du har möjlighet att se våra hästar.
Öppen gård
Förälska dig i Jurmo med dess Highland Cattle djur! Den lilla ön i Ålands nordöstra skärgård väntar på dig. Kom på en rundtur med traktor och träffa de långhåriga Highland Cattle -korna och fåren som betar på Jurmo!
Plåpp Åpp
En 45 minuter guidad rundtur i vilthägnet där du får se kron- och dovhjortar, vildsvin, strutsar och lamor. Under turen gör vi uppehåll för att locka fram djuren och ge dem mat och då får du möjlighet att se dem på riktigt nära håll.
Öppen gård
En bondgård i närmast orört skick. I den genuina miljön på Karl-Ersgården träffar ni Åke som strövar omkring bland grisar, får, hästar och höns.
Restaurang
I köket på Kvarter5 står köksmästare Dennis Lindqvist och hans team för en levande och variationsrik meny som tar ut svängarna med säsongerna.
Öppen gård
Sommarkafé i trivsam gammal gårdsmiljö där hantverket står i fokus, både i miljön, i köket, i gårdsbutiken och bland försäljarna ute på gården. Hos oss kan uppleva det genuina och äkta på ett gårdstun som varit bebott i århundraden.
Öppen gård
Ett litet familjejordbruk med inriktning på lamm. På gården finns ett styckeri där köttet förädlas till prisbelönta korvar och fina rökta produkter. Skinn och härligt lammullsgarn, glittrande smycken.
Öppen gård
Hos Mattas i Finby bedrivs traditionellt jordbruk och mjölkproduktion i liten skala. Av mjölken från våra tre mjölkkor tillverkar vi ost, yoghurt och glass i vårt eget mejeri.
Plåpp Åpp
Här vill vi bjuda dig på en stund i Mormors Gröna Hus i en lugn miljö där alla ska känna sig bekväma och välkomna. Under Skördefesten kommer att ha en meny med 3 rätter på åländska råvaror.
Plåpp Åpp
Besök gårdsmuseet från slutet av 1700-talet i ursprungligt skick. Här har aldrig ens varit indraget el eller vatten. I kaféet serveras bland annat ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos.
Öppen gård
Open Water Brewery är ett mikrobryggeri som grundades år 2016. Bryggeriet har gårdsförsäljning av lokalt färskt framtagen hantverksöl. Det kommer att finnas försäljning av våra produkter och visning av bryggeriet.
Plåpp Åpp
Pingstkyrkan bjuder in till en glädjefylld gudstjänst där vi tackar Gud för årets skörd. Barn mellan 4-12 år kan samtidigt delta i söndagsskolan. Efter gudstjänsten bjuds det på sopplunch till förmån för missionen.
Restaurang
Här serveras Michael Björklunds berömda plåtbröd (pizza på åländska). Lite tunnare, lite godare – och dessutom avnjuter du ditt plåtbröd i en mysig miljö inspirerad av Smugglarkungen Algot Niska och hans liv.
Plåpp Åpp
Pub Stallhagen ligger i anslutning till bryggeriet Stallhagen i Finström. Vår vision är att servera god och ärlig mat gjord på lokala råvaror efter säsong.
Plåpp Åpp
Föreningen Rädda Lumparn har byggt en reningsdamm för att stoppa näringsämnena innan de hamnar i Östersjön. Projektet har genomförts av i samarbete med Storängsdikets dikeslag och Landskapets Fastighetsverk. Delfinansiering har beviljats av LEADER Åland.
Restaurang
De duktiga eleverna vid Ålands hotell- och restaurangskola serverar höstsoppor tillagade på årets skörd tillsammans med spännande tillbehör och hembakat bröd.
Plåpp Åpp
Bli ett juiceproffs på nolltid! David på Saftstugan visar hur snabbt och lätt det går att göra juice av sin egen skörd.
Öppen gård
När man kör längs stranden på östra sidan av Mariehamn är det svårt att inte lägga märke till Sjökvarteret. Här erbjuds en levande marin miljö med allehanda smide och hantverk, båtbyggeri, museum och mycket annat!
Restaurang
I Smakbyn i Kastelholm, Sund finns allt för oss som gillar goda smaker. Smaka vår goda skördefestbuffé komponerad av Michael Björklund, baserad på lokala råvor och höstens skörd.
Plåpp Åpp
På Karl Ers-gården i Bjärström plåppar Södra Finströms byalag åpp med försäljning och aktiviteter för hela familjen. I vårt café kommer det finnas försäljning av soppa med smörgås samt kaffe, ålandspannkaka och äppelkaka.
Restaurang
På toppen av Getabergen ligger Soltuna Restaurang & Café, med en hisnande utsikt över Getas skogar och det mäktiga Norrhavet. Njut av en spännande Skördefestbuffé med över 50 kalla och varma rätter och ett dignande dessertbord med allt vad du kan önska.
Öppen gård
Här förädlas potatis från 60 åländska potatisodlare till chips. Besök en av Ålands största industrier och lär dig massor om chipstillverkning under guidade rundturer i fabriken, fabriksområdet och lagret. Givetvis bjuder vi på smakprover!
Öppen gård
Gammalt möter nytt hos Utgård mitt i Lumparby. Försäljning av mathantverksprodukter från gårdens havtornsodling, hantverk av textil, metall och trä m.m.
Plåpp Åpp
Alla barn som vill pröva på att laga mat på åländska grönsaker i säsong är välkomna till Varubodens Kockskola! Kockskolan avslutas med avsmakning. Kockmössan får barnen behålla för kommande matlagning därhemma.
Plåpp Åpp
Invid en havsvik vid natursköna Herrön driver Anders Westerberg och Maria Sten-Westerberg fiskförädling och fiskrökeri i liten skala.
Plåpp Åpp
Waldorf Åland r.f. finns i det varmröda huset, en gång Björsby folkskola. Under skördehelgen ordnar vi på söndagen med café och försäljning av ekologiska produkter.
Plåpp Åpp
Välkommen att träffa getter från vår lilla getgård med egen ostproduktion. Kom och klappa tama killingar, getter, får och lamm.