Hur börjar vår relation till maten vi äter? Vilka ingredienser använder vi när vi lagar mat? Var kommer våra råvaror ifrån?
Relationen till mat börjar redan i tidig ålder, vårt smaksinne hjälper oss att hitta rätt bland en rad råvaror och vi börjar förstå de olika grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och den femte grundsmaken umami. Kom ihåg grimasen unga barn gör när de smakar något surt och beskt.
För att skapa en positiv relation till mat så behöver man ge barnen möjlighet att upptäcka alla smaker som finns tillgängliga. När man hör historier om hur många duktiga kockar blev framgångsrika så nämner de allt som oftast tiden i köket med föräldrar eller mor- och farföräldrar och de otaliga råvaror som skulle ner i en gryta eller in i ugnen. Den gemensamma nämnaren bakom dessa historier är att man har lagat mat från grunden på färska och lokala råvaror, och man fick smaka på allt.
Mat är en del av vår kultur, vi har alltid haft en relation till mat sen människans begynnelse. Måltiderna har varierat genom tiderna och de geografiska aspekterna har också satt sin prägel på vilka råvaror som används. Just detta är vår styrka, betydelsen av en viss matkultur på en viss plats. För oss på Åland kan en färsk mexikansk taco vara exklusiv och betydelsefull under en resa medan vår strömming med, skirat smör, pressgurka och potatismos kan vara exklusiv för en person från Argentina.
En måltid kan vara så mycket och därför är det viktigt att vi som individer från tidig ålder förstår betydelsen av det rika utbud fina råvaror vi har runt omkring oss på Åland. Vi har så mycket att välja från och när vi kombinerar dem börjar magin.
Så hur börjar vi skapa åländsk matmagi?
Vi kan börja med en kockskola för barn och unga som ett komplement till matlagningen hemma, i skolan, restaurangbesöket eller på en resa. Under Skördefesten hittas en rad lokala råvaror så det är bara att börja.
Det finns även hjälp att få på traven. Harriet Strandvik, måltidspedagog, ordnar sedvanligt kockskola tillsammans med vår huvudsponsor Varuboden.
I år hittas kockskolan på Mickels Gård där huvudråvaran är äpplet, lite av Ålands nationalfrukt. Här har de yngre medlemmarna i familjen möjlighet att bekanta sig med våra lokala råvaror och skapa den matmagi hemma i köket som öppnar upp våra sinnen för den goda måltiden. Historien lever vidare som sig bör och nya matkulturer skapas genom glädjande experiment i kockrock och hatt på landsbygden.