Sommaren 2018 har varit den torraste sedan 1955, och Åland har fått minst regn i hela Finland. Situationen för våra lantbrukare är allvarlig och det är i år extra viktigt att fira Skördefest och stödja din lokala bonde.

Den långvariga värmen och bristen på regn har lett till dåliga skördar och svår foderbrist, vilket drabbar alla bönder och djurägare. Den nederbörd som har fallit uppnår endast 50 procent av ett vanligt skördeår och Åland har dessutom fått minst regn i hela Finland.

Situationen för de åländska lantbrukarna är allvarlig och det är otroligt viktigt att man som konsument handlar medvetet och stöder de lokala bönderna så att vi inte tappar dem. Om inte förr så är det nu dags att inse att den lokala livsmedelsförsörjningen inte är någon självklarhet.

Vi vill från Skördefestens håll uppmärksamma dig som konsument, krögare och upphandlare att i år tänka en extra gång på var maten kommer ifrån och betydelsen för samhället att handla lokalt.

Detta är vad som händer till följd av torkan:

Dålig potatisskörd

Den finländska potatisskörden förväntas bli 15–40 procent mindre än normalt. Åland är bland de mest drabbade regionerna i Finland.

Brist på spannmål

Spannmålsskördarna är på vissa delar av Åland mindre än 30 procent av ett normalår.

Mindre äpplen

Våra åländska äppelträd får i år stora mängder fin frukt, men frukten är mindre storlek än normalt.

Foderbrist

Små skördar leder till foderbrist. Att köpa in foder från andra länder är väldigt dyrt och i många fall nödslaktas istället djuren. Köerna till slakteriet är långa vilket på sikt leder till stora lager med åländskt kött.

Mindre mjölk

I sommar har man på Åland haft cirka 8 procent lägre invägning av mjölken eftersom hettan har gjort korna trötta, precis som oss människor vill korna äta mindre när det är varmt. När korna äter mindre producerar de också mindre mjölk.

Brist på halm

Eftersom mycket av spannmålen skördats till helsäd finns det inte mycket halm att tillgå. Helsäd är när man slår spannmålen innan de mognar och gör det till ensilage. Om årets halmarrangemang på Skördefesten är mindre än normalt beror det alltså på torkan.

Så kan vi stöda de lokala bönderna

Alla kan göra skillnad och hjälpa till. På Åland har restaurangerna och dagligvaruhandeln ökat inköpen av åländskt kött. De har förstått att vi måste stöda de åländska bönderna för att vi inte ska mista dem. Nu hoppas vi att ansvariga i de offentliga köken hänger på och förstår att de behöver handla lokalt. Likaså de åländska hushållen.

Ett sådant här år är det extra viktigt att fira Skördefest. Passa på att njuta men också att tänka på var maten kommer ifrån. Årets utbud är som vanligt ett smörgåsbord av härliga åländska produkter. Vissa finns i mindre mängd eller kanske inte alls medan andra produkter finns i större volymer.

Handla inte lokala råvaror bara under Skördefesten utan hela året, så länge det finns. Tänk extra mycket på din favoritbonde/ odlare när du besöker årets Skördefest.

Läs gärna våra

TIO SKÄL ATT BESÖKA SKÖRDEFESTEN

Fler nyheter

dans på mattas loge

Livat på landet även på kvällen

Du vet väl att Skördefesten pågår långt efter att mörkret faller? Flera av våra deltagare bjuder upp till dans med levande musik så packa med dansskorna i bakluckan och slå klackarna i taket till kvälls!

Läs mer »

Besök Skördefesten med buss

Har du ingen bil men ändå vill besöka Skördefesten? Här erbjuder Williams Buss dig ett bra alternativ. Både för gäster utifrån Åland och lokalbefolkning. Vi besöker Drygsböle Gård i Hammarland, Karl Ers och Marskogens Lamm i Svartsmara samt Bolstaholms Gård i Geta.

Läs mer »

Handla, vinn och stöd landsbygden

Passlotten heter Skördefestens nya härliga kombination av Skördefestpass, exklusiva erbjudanden och lotteri. Passlotten är späckad med vinstchanser och med massor av fina Skördefesterbjudanden från våra deltagare och sponsorer. Passlotten kan köpas från och med 15 augusti!

Läs mer »

Skördefesten i nya kläder

Välkommen till en förnyad hemsida och en helt ny grafisk profil för Skördefesten på Åland. Här berättar vi hur arbetet med den nya visuella identiteten har gått till.

Läs mer »

Utan vänner – ingen fest

Sponsorerna är Skördefestens själva ryggrad och otroligt viktiga för att föreningen Skördefestens Vänner år efter år ska kunna arrangera ett välfyllt och engagerande evenemang. Med innovativa samarbeten kryddar de festen på så många olika sätt.

Läs mer »

Woka loss med Varuboden

För Varuboden på Åland är närproducerat en del av vardagen och även i år anlitar man Ålands lokalmatskämpe nummer ett, Harriet Strandvik, för att locka barnen till matlagning under Skördefesten.

Läs mer »